Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ



Κάθε χρόνο παρατηρείται έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, παραδοσιακά από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, με κορύφωση των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο. Το ίδιο φαινόμενο φαίνεται πως θα ισχύσει και φέτος . 
Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας επισημαίνει κάποιες συμβουλές για την όσο το δυνατόν μικρότερη έξαρση του φαινομένου.
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τα ιϊκά σωματίδια στον αέρα, με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται επίσης μέσω των χεριών, όταν αγγίζουμε αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια μεταφέρουμε τον ιό στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση και τη κυκλοφορία του ιού.
Καλό θα είναι να:
1. Συμβουλεύετε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν (δείξτε τους πώς) το αλκοολούχο διάλυμα, κυρίως πριν από τα γεύματά τους.
2. Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι μέχρι να αναρρώσουν πλήρως, όχι μόνο για να αποτραπεί η μετάδοση της γρίπης, αλλά κυρίως για να γίνει γρήγορα καλά και να μην ξανακολλήσει άλλη ίωση. Ξέρουμε πλέον πως τα παιδιά που δεν έχουν πλήρως αναρρώσει είναι πάντα πιο ευάλωτα να «ξανακυλήσουν».
                                                                               
3. Δείξτε τους στο σπίτι πως όταν θέλουν να βήξουν ή να φτερνιστούν, να απομακρύνονται από τους άλλους ή να το κάνουν φέρνοντας το στόμα ή την μύτη κοντά στο εσωτερικό του  αγκώνα τους. Εμποδίζεται έτσι η διασπορά των βλεννών που φέρουν  μικρόβια. Μετά το φύσημα της μύτης να πετούν τα χαρτομάντιλα στο κάδο και να πλένουν ή να αποστειρώνουν τα χέρια με το διάλυμα.
4. Παροτρύνεται τα παιδιά σας αλλά και τους εαυτούς σας να κάνετε τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα μια έντονη άσκηση. Η γυμναστική (τρέξιμο, κολύμπι , διάφορα αθλήματα).βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να διατηρείται σε καλή κατάσταση 
                                                   ​
5ροντίστε ώστε τα παιδιά, αλλά και σεις, να καταναλώνετε συχνά τροφές  που βοηθούν το ανοσοποιητικό, όπως φρούτα (πορτοκάλια, μήλα κ.α.) και λαχανικά (καρότα, λάχανο, κ.α.) καθώς και γιαούρτι, τα προβιοτικά του οποίου είναι απαραίτητα για την υγεία του γαστρεντερικού καθώς βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και παράλληλα στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών.
Σας ευχόμαστε καλή και γεμάτη υγεία σχολική χρονιά,
Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                              
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΡΥΣΙΟΥ.